Τι είναι το Πάσχα
Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Τιμάται η ανάμνηση της ένδοξης Ανάστασης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.
Αρχικά ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή, που γιορταζόταν προς τιμήν της απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία.
Η ονομασία του προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ που σημαίνει διάβαση, προς ανάμνηση της διάβασης του περιούσιου λαού από τη σκλαβιά στην ελευθερία.
Μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, το νόημα της εορτής μετασχηματίστηκε και πήρε νέα σωτηριολογική διάσταση.
Αποτελεί την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, τη γιορτή των γιορτών.
Γιατί το γιορτάζουμε;
Η έννοια της "Ανάστασης" είναι διαδεδομένη στις μυθολογικές και θρησκευτικές παραδόσεις πολλών λαών που προσπαθούσαν έτσι να ερμηνεύσουν τον κύκλο της φύσης, της ζωής:
Πως η φύση μετά από το μεγάλο χειμωνιάτικο ύπνο της γεννιέται ξανά, πως το γκρίζο του χειμώνα μεταμορφώνεται σε ανοιξιάτικο φως. Ποιά ήταν λοιπόν η μυστηριώδης δύναμη χάρη στην οποία η φύση αναγεννιόταν;
Επινόησαν Θεούς που μαζί με τη φύση γεννιόταν και αναστένοταν ακολουθώντας τον κύκλο της ζωής.
Για να καταλάβουμε καλύτερα το πνεύμα αυτών των παραδόσεων θα δούμε πως η φύση ακολουθούσε τις περιπέτειες των θεών. Γι'αυτό εμείς οι Χριστιανοί τοποθετήσαμε τη γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου στην εποχή της άνοιξης παρ'όλο που δεν έχει καμιά σχέση με τη μυθολογία αυτό το γεγονός αλλά για να το τονίσουμε περισσότερο και να δείξουμε ότι έρχεται η Ανάσταση, η Αναγέννηση η ψυχική για την ανθρωπότητα μέσα από την Ανάσταση του Κυρίου.
Πώς γιορτάζουμε το Πάσχα
Το Πάσχα η πιο όμορφη και χαρούμενη, η πιο αστραφτερή γιορτή, γιορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη και λαμπρότητα από τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν ένα πλήθος από έθιμα και παραδόσεις που συνδέονται με τον εορτασμό του.
Η Ανάσταση του Χριστού, που αγγίζει τόσο βαθιά την ανθρώπινη ψυχή έρχεται μαζί με την ανάσταση της φύσης και είναι διπλά φωτισμένη και χαρούμενη. Γιορτάζεται την Κυριακή μετά την Πανσέληνο του Μαρτίου και διαρκεί δύο εβδομάδες:
Από την Κυριακή των Βαϊων μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα, περίοδος κατάνυξης, συντριβής και επίπονης νηστείας.
Η επόμενη εβδομάδα ονομάζεται Διακαινήσιμος, και είναι εβδομάδα της χαράς για την Ανάσταση του Κυρίου.
Μέσα στις ευωδιές της άνοιξης αντηχεί σε χωριά και πόλεις το αισιόδοξο μήνυμα της Ανάστασης. Δεν υπάρχει ελληνική ψυχή που να μην σκιρτάει τις μεγάλες αυτές μέρες των Παθών και της Ανάστασης από συγκινήσεις, από αναμνήσεις, από πόθο, από νοσταλγία να γιορτάσει κοντά στους δικούς της.
Σε βουνά και κόμπους, σε στεριές και θάλασσες πανηγυρίζει η Ρωμιοσύνη!
Το βαθύτερο νόημα του Πάσχα
Η Σταυρική θυσία του Ιησού δείχνει ότι ο Θεός πονάει για τον άνθρωπο και τ'ανθρώπινα βάσανα. Γι'αυτό από αγάπη προσφέρει ό,τι πιο πολύτιμο έχει για να σώσει τον ίδιο του τον Υιό.
Θέλησε να διδάξει την αντίσταση και την πάλη στο κακό, αλλά και την έννοια της αγάπης και τη διάθεση της προσφοράς του εαυτού μας υπέρ των πολλών.
Είναι η γιορτή της αγάπης, γιατί ο ίδιος ο Χριστός μας θυσιάστηκε για τη σωτηρία τη δική μας. Είναι το καλύτερο δείγμα της αγάπης του για μας.
Με τη γιορτή αυτή της Ανάστασης του Ιησού ξαναγεννιέται η φύση και η ίδια η ζωή.
Τι κάνουμε συνήθως το Πάσχα
Μετά το Σάβαττο του Λαζάρου έρχεται η Κυριακή των Βαϊων.
Εκείνη την ημέρα τα παιδιά ψάλλουν:
"Βάγια, Βάγια των Βαγιών
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή
κόκκινο αυγό κι αρνί"
Το πρωί η εκκλησία είναι στολισμένη με κλαδιά δάφνης και γίνεται η λειτουργία στο τέλος της οποίας ο παπάς μοιράζει στους πιστούς κλαδάκια δάφνης, τα οποία τα βάζουμε στα εικονίσματα.
Το βράδυ γίνεται η ακολουθία του Νυμφίου.Το μεσημέρι συνηθίζουμε να τρώμε ψάρι.
Την Μεγάλη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη πηγαίνουμε κάθε βράδυ στην εκκλησία. Την Μ. Τρίτη ψάλλεται το Τροπάριο της Κασιανής.
Την Μ. Πέμπτη το πρωί βάφουμε τ'αυγά και φτιάχνουμε τα τσουρέκια. Το βράδυ στην εκκλησία ακούμε τα δώδεκα Ευαγγέλια. Μετά το έκτο ο παπάς βγάζει τον Εσταυρωμένο Χριστό λέγοντας το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου..."
Την Μ. Παρασκευή δεν κάνουμε καθόλου δουλειές και νηστεύουμε και το λάδι. Οι καμπάνες όλη τη μέρα χτυπούν λυπητερά. Το πρωί ψάλλουν στην εκκλησία τα εγκώμια και στολίζουμε τον Επιτάφιο με τα λουλούδια που πηγαίνουν οι πιστοί. ΄Οταν στολιστεί ο Επιτάφιος προσκυνούν οι πιστοί και τα παιδιά περνούν από κάτω. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. ΄Ολος ο κόσμος με τις λαμπάδες ακολουθεί. Σε κάθε σταυροδρόμι στέκονται και ψάλλουν.
Το Μ. Σάββατο το πρωί συνηθίζεται να κοινωνούμε. Στη εκκλησία γίνεται η πρώτη Ανάσταση με το "Ανάστα ο Θεός" που λέει ο παπάς και πετάει φύλλα δάφνης.
Το βράδυ μικροί και μεγάλοι με τις λαμπάδες πηγαίνουν στην εκκλησία. ΄Οταν ο ιερέας προβάλλει στην ωραία πύλη και πει: "Δεύτε λάβετε φως" όλοι παίρνουν το φως ανάβοντας τις λαμπάδες. Σε λίγο βγαίνει έξω από την εκκλησία και λέει το Ευαγγέλιο για την Ανάσταση του Χριστού και ψάλλει το "Χριστός Ανέστη". ΄Ολοι φιλιούνται και ψάλλουν μαζί του. Πέφτουν βαρελότα και οι καμπάνες ηχούν χαρούμενα. ΄Οταν πάμε σπίτι τρώμε τη μαγειρίτσα που έχουμε ετοιμάσει από το πρωί και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά.
Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουμε το αρνί στη σούβλα, τρώμε, χορεύουμε και διασκεδάζουμε.
Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε άλλες χώρες
Πάσχα στις Φιλιππίνες
Οι Φιλιππινέζοι αναπαραστάνουν το θείο δράμα. Αυτομαστιγώνονται, κουβαλάνε ένα πολύ βαρύ σταυρό εκ περιτροπής και σταυρώνονται για να δείξουν ότι συμμετέχουν στα Πάθη του Χριστού.
Μάλτα
΄Ολα τα Πάθη του Χριστού τα αναπαραστάνουν με πολύ μεγάλα αγάλματα που τα τοποθετούν μέσα στην εκκλησία γύρω γύρω και ζουν αυτές τις μέρες με μεγάλη ευλάβεια και περισυλλογή.
Ρωσία
΄Ολη τη Μ. Σαρακοστή νηστεύουν. Την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο πίνουν μόνο αγιασμό. Δεν τρώνε τίποτα. Το Μ. Σάββατο βάφουν τ'αυγά κόκκινα και πράσινα και φτιάχνουν κουλουράκια, ψωμί, τσουρέκια και μαγειρεύουν κρέας χοιρινό ή μοσχαρίσιο στο φούρνο με σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Την ημέρα του Πάσχα τα βάζουν όλα αυτά (κουλουράκια, αυγά, τσουρέκια, ψωμί, κρέας) σ'ένα μεγάλο πανέρι και το πάνε στην εκκλησία να το ευλογήσει ο παπάς. ΄Οταν γυρίσουν στο σπίτι τρώνε και διασκεδάζουν.
Τα συναισθήματά μας για το Πάσχα
Το Πάσχα, η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι ίσως η μοναδική γιορτή που κλείνει μέσα της όλα τα συναισθήματα. Από την αγωνία, τον πόνο τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, περνάμε στην αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.